Rozdíl mezi Jamon Serrano, Prosciutto di Parma / Parmská šunka, Jambon Sec / Bayonne a Presunto.

Tato jména si pravidelně mýlíme v obchodech, na internetu i v restauracích. Domníváme se, že je fine objasnit rozdíl mezi těmito šunkami jednou provždy. 

Možná vás překvapí, že ve skutečnosti jediným významným rozdílem je zeměpisný původ. Jinými slovy, ten velký rozdíl je, že:

Jamon Serrano je ze Španělska,
Prosciutto di Parma, nebo parmská šunka je z Itálie,
Jambon Sec nebo Bayonne je z Francie a
Presuntois z Portugalska. 

Všechny tyto čtyři druhy jsou sušené, to znamená, že jsou zavěšeny a suší se po dobu měsíců. K výrobě se také používá sůl, která napomáhá k sušení masa.

Ve skutečnosti, etymologie dokazuje, že slovo "prosciutto" pochází z latinského pro, což znamená "před" a exsuctus znamená "vysát vlhkost". Portugalské slovo "presunto" má přesně stejnou etymologii. Španělské slovo "serrano" může být podobně interpretováno, "serrano", který lze přeložit jako "de la Sierra" neboli "z hor", s odkazem na hory odkud šunka pochází a kde bylo při výrobě použito tradičních metod, to znamená sušena na studeném horském „vánku“. "Sec", jak jste si mohli tipnout , znamená ve francouzštině "suchý". 

Stručně řečeno, hlavní rozdíl je jazykový