Otázky a odpovědi

Objednal jsem si zboží, kdy mi bude doručeno?

Vaši objednávku zpracujeme do dvou dnů (pokud není víkend nebo se nejedná o zboží na objednávku). Expedice probíhá od pondělí do čtvrtku, aby se k Vám zboží dostalo včas a nezkazilo se přes víkend. Pokud je nějaká komplikace, hned Vás zkontaktujeme. 

Můžete si vybrat, zda Vám zboží doručíme přes Zásilkovnu (od nás odchází v 10 hodin ráno) nebo přes DPD (od nás odchází ve 12 hodin).

 

Mám slevový kupón, dárkový voucher, jak ho uplatním?

Jakmile si vyberete dobroty, na které máte chuť a Vás košík bude naplněn dle Vašich představ, v pravém horním rohu Klikneš na Nákupní košík,

 

a v dolním levém rohu je místečko, kde vložíš nebo napíšeš svůj slevový kód.

 

 

Můžu u Vás na prodejně platit kartou?

Jasně, naše prodejna je vybavena terminálem a přijímáme MasterCard a Visa.

 

Mohu si nákup vyzvednout osobně a kde?

Nákup si můžte vyzvednout osobně v našem skladu na ulici Pod Slovany 352/23,
128 00 Praha 2 – Nové Město (u Palackého náměstí)
GPS: 50.0732633N, 14.4163317E

pondělí - čtvrtek: 09:30-14:30 hod. Pokud Vám to časově nevyhovuje, zavolejte nám a věříme, že se domluvíme.

Více informací zde: https://www.pravaklobasa.cz/prodejny/

 

Máte někde svou prodejnu a můžu si tam nakoupit i bez předchozí objednávky?

Ano, u nás je možné si rovnou nakoupit a většinu zboží máme skladem. Ale jak píšeme, většinu, ne vše. 

Více informací zde: https://www.pravaklobasa.cz/prodejny/

 

Je třeba klobásy "stahovat z kůže"?

Pokud je klobása v přírodním střívku, tak nemusíte. Pokud je v umělém střívku, tak doporučujeme.

 

Jak poznám, zda je klobása v přírodním či umělém střívku?

Rozdíl mezi tím lze poznat pouhým okem. Přírodní - každá klobása vypadá jinak. Umělé - každá klobása vypadá autenticky. 

 

Mohu klobásu konzumovat, když je na ní plísně?

Pokud je klobása bílá, může se jednat o vysráženou sůl (mnohdy jde o maďarské, české produkty) nebo o ušlechtilou plíseň. Pokud se vyskytne bílá plíseň může se klobása očistit nebo dát pryč střívko. Když budete mít klobásu se zelenou plísní, tak směr koš...

  

Proč je na českých produktech bílý povlak? 

Při vysychání vystupuje vysrážená sůl.

 

Co když dorazí produkt, který má povolené vakuum?

Může se stát mechanickým poškození. Vizuálně vidíte, zda klobása podléhá zkáze. Pokud není vidět, že je zkažená, či zapáchá, není důvod ji vyhazovat.
 

 

Jak skladovat produkty?

Serrano - skladovat v chladné místnosti či lednici. Před načnutím doporučuje mít produkt v pokojové teplotě pro lepší krájení a vůni.  Po "načatí" produktu řez ošetřit sádlem z kýty, rozetřeme rukami, nebo potřeme olivovým olejem a přikryjeme bavlněnou utěrkou. 

Paštiky - můžou být v pokojové teplotě a po otevření dát do lednice na max. 5 dní

Klobásy, pršuty, salámy české - skladovat v chladné místnosti či v lednici. Po rozbalení doporučujeme lednici. Jedná se fermentované produkty, takže vydrží dlouho.

Klobásy francouzské - skladovat v chladné místnosti či v lednici. Ideální je mít klobása zavěšené v "průvanu". Mají rády sucho a chlad. Někdy z klobás teče tuk, není to závadné.

 

Jak skladovat jamon po rozbalení a do kdy spotřebovat?

Po rozbalení skladuj jamón v lednici, ideálně zabalený do pečicího papíru nebo lehce zakrytý fólií, aby dýchal a nevysychal. Nejlepší je spotřebovat ho do 1–2 týdnů. Před podáváním ho nech alespoň 30 minut v pokojové teplotě, aby vynikla jeho chuť.

 

Jaká je trvanlivost výrobků?

České výrobky - klobásy mají trvanlivost 80 dní a salámy 60 dní od výroby a pršuty 110 dní od výroby. U ostatního zboží se předpokládá trvanlivost několik týdnů až měsíců díky tradičnímu zrání a sušení – doporučujeme sledovat "trvanlivost" uvedenou na obalu. V případě konkrétních dotazů Vám rádi odpovíme e-mailem, na chatu nebo telefonicky.

 

Mohu uchovávat produkty (typu klobásy, fr. panenky, serrana) po datu minimální spotřeby?

Ano, můžete, při správném skladování produkt pouze vysychá a jak již otázka napovídá, jedná se o minimální datum spotřeby, ne maximální.

 

Proč má jamón rozdílné ceny, ale váhu stejnou?

Je několik typů Jamón: Serrano, Curado, Iberico, různé gramáže a balení. Cenu ovlivňuje: doba zrání (od několika měsíců až po roky), druh masa (např. Iberico z vepřů krmených žaludy je dražší), balíček – některé balení zahrnují stojan a nůž, jiné jen samotnou kýtu.

 

Proč má uherák rozdílné ceny?

Sortiment zahrnuje různé velikosti (např. 400 g, 800 g, 1,2 kg), různé značky a receptury – Pick (maďarský originál), tuzemský uherák, ochucený jalovcem (vyšší cena za koření), různou dobu zrání a uzení – Pick zraje až 100 dní (2 týdny uzení + 3 měsíce zrání), což odráží vyšší cenu.

 

Co je to fermentace? 

Fermentace je přirozený proces, při kterém mikroorganismy (např. bakterie nebo kvasinky) rozkládají cukry v potravinách. Díky tomu vznikají látky jako kyselina mléčná nebo alkohol. Fermentace zlepšuje chuť, stravitelnost a trvanlivost potravin a často přidává i prospěšné probiotické bakterie.

 

Neposílejte fakturu v balíku

Z ekologických důvodů neposíláme fakturu v balíku, ale posíláme ji na e-mail, který jste v objednávce uvedli. V případě, že fakturu chcete fyzicky přibalit do zásilky, napište to v objednávce dole do Poznámky.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptak.cz.