Otázky a odpovědi

Je třeba klobásy "stahovat z kůže"?

Pokud je klobása v přírodním střívku, tak nemusíte. Pokud je v umělém střívku, tak doporučujeme.

 

Jak poznám, zda je klobása v přírodním či umělém střívku?

Rozdíl mezi tím lze poznat pouhým okem. Přírodní - každá klobása vypadá jinak. Umělé - každá klobása vypadá autenticky. 

 

Mohu klobásu konzumovat, když je na ní plísně?

Pokud je klobása bílá, může se jednat o vysráženou sůl (mnohdy jde o maďarské, české produkty) nebo o ušlechtilou plíseň. Pokud se vyskytne bílá plíseň může se klobása očistit nebo dát pryč střívko. Když budete mít klobásu se zelenou plísní, tak směr koš...

  

Proč na českých produktech je bílý povlak? 

Při vysychání vystupuje vysrážená sůl.

 

Co když dorazí produkt, který má povolené vakuum?

Může se stát mechanickým poškození. Vizuálně vidíte, zda klobása podléhá zkáze. Pokud není vidět, že je zkažená, či zapáchá, není důvod ji vyhazovat.
 

 

Jak skladovat produkty?

Serrano - skladovat v chladné místnosti či lednici. Před načatím doporučuje mít produkt v pokojové teplotě pro lepší krájení a vůni.  Po "načatí" produktu řez ošetřit sádlem z kýty, rozetřeme rukami, nebo potřeme olivovým olejem a přikryjeme bavlněnou utěrkou. 

Paštiky - můžou být v pokojové teplotě a po otevření dát do lednice na max. 5 dní

Klobásy, pršuty, salámy české - skladovat v chladné místnosti či v lednici. Po rozbalení doporučujeme lednici. Jedná se fermentované produkty, takže vydrží dlouho.

Klobásy francouzské - skladovat v chladné místnosti či v lednici. Ideální je mít klobása zavěšené v "průvanu". Mají rády sucho a chlad. Někdy z klobás teče tuk, není to závadné.

 

Mohu uchovávat produkty (typu klobásy, fr. panenky, serrana) po datu minimální spotřeby?

Ano, můžete, při správném skladování produkt pouze vysychá a jak již otázka napovídá, jedná se o minimální datům spotřeby, ne maximální.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz