Jak si nejlépe vychutnat sýr

Jak si vychutnat sýry naplno: Co k nim servírovat, aby vyzněly všechny tóny

Určitě to znáte – díváte se na pořad o vaření nebo cestopis z Francie a vidíte, jak si lidé u sklenky vína vychutnávají sýry. Vypadají u toho tak samozřejmě, že to vypadá, jako kdyby každý doma měl hotový sýrárenský rituál. Jenže když si sami koupíme sýr, často váháme: „Co k němu vlastně podávat, abych si ho užil opravdu naplno?“

Právě k tomu slouží malá pravidla kombinací – nic složitého, jen pár triků, jak podpořit chuť a ukázat sýry v celé jejich kráse.

Naše tipy:

Cheddar

Jak podávat: při pokojové teplotě (ne z lednice).
Doporučení: výborný k plnějším červeným vínům, k jablečnému cideru nebo k pivu typu IPA.
S čím: chutná skvěle s křupavým chlebem, hruškami nebo jablky, případně s chutney (cibulová marmeláda je top).
Použití v kuchyni: ideální do toastů, burgerů nebo zapečených jídel (mac and cheese).

Gouda

Jak podávat: před podáváním nechat goudu alespoň 30 minut mimo lednici, aby se rozvinula chuť a vůně. Mladou goudu (měkkou) krájíme na plátky nebo kostky. Vyzrálou goudu (tvrdší) na tenké klínky.
Doporučení: k mladé goudě lehké bílé víno, např. Chardonnay; zralá gouda ladí s červeným vínem.
S čím: sušené ovoce (meruňky, rozinky), jablka, hrušky, hrozny, ořechy, hořčice s medem nebo chutney. Z pečiva tmavý chléb, bageta nebo krekry.
Použití: na sendviče, do omáček nebo jen tak nakrájená na kostky k vínu.


Kaškaval

Jak podávat: pevný, lehce slaný sýr – nejlépe nakrájený na plátky.
Doporučení: k červenému vínu, dobře se kombinuje i s pivem.
S čím: čerstvá zelenina (rajčata, olivy, papriky), pita chléb.
Použití: skvělý na grilování (podobně jako halloumi) nebo do pečených pokrmů.

Bleu d´Auvergne

Jak podávat: výrazný francouzský sýr s krémovou texturou, pikantně-slaná chuť - nejlépe nakrájený na klínky
Doporučení: k sladšímu bílému vínu, portské nebo červené víno s ovocným tónem
S čím: s čerstvým ovocem (hrušky, jablka, fíky, hroznové víno), sušené meruňky nebo datle, bageta, jemné krekry
Použití: skvělý do salátů, na steaky či grilované maso, do máčky na těstoviny

 

 

Manchego

Jak podávat: nechat ho před podávání 30-45 minut mimo lednici, aby se rozvinulo aroma a textura změkla. Krájí se na klínky z kruhového bochníku, bez kůrky (kůrka se nechává na okraji kvůli vzhledu, ale nejí se).
S čím: s kouskem membrilla (kdoulové želé), olivy, sušená rajčata, ořechy, mandle, čerstvé fíky, hrozny, bageta nebo rustikální chléb.
Použití: do tapas, do salátu s rajčaty a olivovým olejem, nastrouhaný na teplém pokrmu (brambory, těstoviny, zapékaná zelenina)

Vytvořil Shoptet | Design Shoptak.cz.