Objednávky expedujeme i v teplých dnech (doplněné o chladící médium).

České fermentované klobásy - dá se maso zkvasit?

Dobrá, voňavá klobása je klasika. Pochutnáme si na ní, když se nám večer nechce vařit, zhltneme ji s chutí u stánku na fotbalovém zápase a můžeme se dohadovat, jestli chutná líp s hořčicí nebo s křenem. Ale jen málokdo tuší, že klobásy se dají i fermentovat (zkvasit) a díky tomu mají nevídané benefity pro naše zdraví. Že jste o tom nikdy neslyšeli? A to není rozhodně všechno. Čtěte dál. 

 

Jak dát maso zkvasit a ne zkazit?

Co se děje při fermentaci klobás? V mase se díky mikroorganismům a jejich enzymům mění organické látky na jednodušší látky. Děje se tak díky různým druhům kvasinek, bakterií a plísní, které se do masa dostanou ze vzduchu nebo při manipulaci s ním. V některých případech se do masa přidávají startovací kultury, které kvasný proces uspíší. 

Není fermentace klobás hazard se zdravím?

Asi si říkáte, jak to, že se syrové maso ve střívku mimo lednici nezkazí? Zásluhu na tom mají hlavně laktobacily, které v mase zahubí bakterie, jež lidem škodí. Pomáhá i správné nasolení masové směsi a následné sušení klobás na vzduchu. Základem je ale samozřejmě dodržování hygienických norem. 

Jak se vyrábí fermentované klobásy?

Vyrobit takovou klobásu trvá několik dní. Vychlazené maso nejprve nameleme, můžeme přidat i nahrubo nakrájené kostičky masa. Masovou směs promícháme s kořením, se solí, se startovací kulturou, která zrychlí fermentaci, a s dalšími látkami, které se postarají o konzervaci výrobku. Připravená směs se naplní do přírodních střívek. Důležité je, aby byla střívka naplněná opravdu pečlivě a v klobásách nebyly větší vzduchové bubliny. Když je střívko „nabito“, zaváže se na obou koncích kouskem provázku. Pak se oddělí jednotlivé klobásky, střívko zkroutí a na daném místě se zaváže.

Zaudit, fermentovat, nechat zrát a vyschnout

Takto připravené klobásy se zaudí studeným kouřem z bukového dřeva a pak přichází fermentace. Ta probíhá tak, že se klobásky pověsí do prostoru, kde je teplota kolem 25 °C a nechají se tam asi dva dny. Za tu dobu se fermentace rozjede naplno. Potom následuje přesun klobásek do chladného prostředí, kde při vysoké vlhkosti vzduchu klobásy dozrávají. Potom dochází k jejich vysoušení. Zhruba za dva týdny jsou klobásky hotové a připravené k snědku.

Fermentovaná klobása lepší než jogurt? 

Fermentované klobásy i ostatní fermentované uzeniny obsahují velké množství živých mikroorganismů, které příznivě působí na lidský organismus, hlavně na střevní mikroflóru. Ty samé mikroorganismy najdete třeba v jogurtu, v kefíru nebo v kombuše. Prospěšné mikroorganismy přinášejí rovnováhu do střev i do žaludku a posilují imunitu. V některých případech působí preventivně proti žaludečním vředům, zácpě nebo problémům s pevností kostí.

Proč vyzkoušet fermentované klobásy?

Maso ve fermentovaných klobásách je jemné a svěží. Klobásy se navíc dobře tráví. Oproti kusu bůčku, který tělo stráví asi za 5–6 hodin, stačí k trávení fermentovaného masa pouhá hodinka. Když k tomu připočteme výraznou masovou chuť a vůni, která se fermentací zvýrazní, není na co čekat a je lepší se hned zakousnout. Nechte si chutnat.

 

Vyzkoušeli jste už naše poctivé fermentované klobásy

 

Související produkty:

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení