Objednávky expedujeme i v teplých dnech (doplněné o chladící médium).

Překvapivá fakta o pravém maďarském uheráku

Co nejspíš nevíte o maďarském uheráku? 

Maďarský uherák najdete na pultech snad všech obchodů. Možná vás, ale nikdy nenapadlo, že většina těchto salámů jsou jen imitace a napodobeniny. Pravý maďarský uherák je totiž jen ten od firmy Pick z maďarského Szegedu. Jejich výrobu spustili před více než 150 lety a chuť maďarského salámu si následně podmanila celý svět. Není se ostatně čemu divit. Složitý výrobní proces, starodávná receptura, která je obestřena tajemstvím, maso z tučných vepřů, kteří více připomínají ovce, jsou tak unikátní kombinací, že muselo vzniknout něco výjimečného. Navíc i ve slavném maďarském salámu nalezneme českou stopu. 

Pick pravý maďarský uherák salám - historie

Je to ovce, nebo vepř? 

Receptura pravého uheráku je bedlivě střežena stejně jako složení Coca-coly nebo české Becherovky. Tradovalo se, že základem výjimečné chuti uheráku je oslí maso, ale tuto legendu zaměstnanci firmy Pick s úsměvem vyvrací. 

Hlavní ingrediencí, která dává salámu nenapodobitelnou chuť, je maso z vepřů plemene mangalica (jak vypadá mangalice? -> zde). Tuční vepři se celoročně pasou venku na přilehlých kopcích města Szeged a našince by setkání s nimi asi trochu vyplašilo. Vypadají totiž jako kříženci prasete a ovce. V Maďarsku ale jde o oblíbené a tradiční plemeno. Chuťově je toto maso jiné než klasické vepřové. Je měkké, má tmavou barvu, příjemnou vůni a výraznou, čistou chuť

Rudé zlato ze Szegedu

Nezastupitelné místo má v uheráku červená paprika. Zapomeňme, ale na mdlé papriky z pytlíku, které znáte z nákupních center. Pravá szegedská paprika je označována za rudé zlato a v Szegedu se k jejímu pěstování, sběru, sušení a zpracování přistupuje s velkou vážností i s trochou alchymie. Pracovníci závodu Pick říkají, že péče o papriku se v mnohém podobá vínu. Má své lepší a horší ročníky, které se odvíjí od počasí a od síly slunečního svitu. 

Ve firmě Pick využívají pro zpracování papriky šetrný a tradiční způsob. Ručně nasbíraná a nasušená paprika se mele mezi mlýnskými kamennými koly, aby si zachovala plnou chuť a aroma. Další koření, které se pro výrobu salámu používá, podléhá tajemství, a tak můžeme jen hádat, co nám na uheráku tak chutná.

Zrození uheráku

Stejně jako většina surovin, které najdete v uheráku, pochází z kraje kolem města Szeged i samotná výroba probíhá skoro od počátků firmy v tomto městě. Vyrobit jednu štangli salámu trvá přesně sto dní. Nejprve projde vepřové maso pečlivým výběrem a tříděním. Maso se nikdy nemele, ale je nasekáno na kousky velké asi jako zrnka rýže. Následně se pod silným tlakem slisuje, aby ztratilo co nejvíce vlhkosti, a naplní se do umělého střívka. I když jsou pro výrobu salámů používány nové technologie, výrobní postup zůstává prakticky stejný jako v roce 1867, kdy se s výrobou začínalo.  

Naše dítě – uherák

Pracovníci firmy přirovnávají vznik každé šišky salámu k péči o malé dítě. Maďarský salám se první dva týdny udí na bukovém dřevu, které je vysušeno na přesně stanovenou míru. Po vyuzení se šišky salámu zavěsí k miliónům dalších do vysokých sušicích věží, které se nacházejí nedaleko řeky Tisy. Díky správné vlhkosti, teplotě a klimatu se začnou na salámech objevovat ušlechtilé plísně. Pracovníci uheráky denně pečlivě kontrolují a kartáčují, aby byly plísní obaleny rovnoměrně. Pick pravý maďarský uherák salám

Po třech měsících je proces zrání dokonán a maďarské salámy putují do přilehlých obchůdků ve městě, do světa i do České republiky, která se hned po Německu řadí mezi největší odběratele uherského salámu od firmy Pick. Možná je to i tím, že zakladatel firmy Markus Pick prý měl moravské kořeny a věděl, co mají Češi skutečně rádi.



Máte rádi uherák? Poznáte rozdíl mezi tím pravým uherákem od Picku a běžnými maďarskými salámy? Ochutnali jste už uherák od firmy Pick?

Související produkty:

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení