5 důvodů proč ochutnat francouzské panenky Saint Agaûne

Sušená panenka Saint Agaûne je opravdovou specialitou. V každém kousnutí ucítíte plnou chuť libového masa a typickou vůni ušlechtilé plísně. Zajímá vás, proč říkáme francouzským klobáskám „panenky“? Jaké jsou příchutě těchto delikates a jak klobásky vznikají? Pojďme se podívat panenkám na zub. ????

 

1. Proč se říká francouzským klobáskám panenky? 

Sušené klobásky Saint Agaûne obsahují kousky libového masa – pravé svíčkové, kterou určitě znáte pod názvem vepřová panenka. Odtud je odvozen i název oblíbené delikatesy. Vepřová panenka je nejlibovější a také nejdražší část vepřového masa. Struktura masa je jemná a chuť prostě neodolatelná. Na výrobu 100 g panenky firma Saint Agaûne používá 197 g vepřového masa z evropských chovů. 

2. Opravdu mají francouzské panenky míň tuku? 

Ano, je to tak. Sušené panenky Saint Agaûne obsahují 2,5× méně tuku než běžné klobásy. Můžete se tak do nich zakousnout bez obav o svou linii. ???? Díky způsobu přípravy a přítomnosti ušlechtilé plísně klobásky strávíte mnohem rychleji než běžné maso. 

3. Je postup na výrobu panenek skutečně tak složitý?

Ano i ne. Rodinná firma Saint Agaûne se věnuje produkci těchto delikates již po dekády. Proto pro ně není výroba klobás žádnou raketovou vědou. ????  Ale jednoduché to taky není. Libové maso se nejprve namele. Masová směs se promíchá s kořením, se solí a dalšími ingrediencemi a naplní se do střívek. Provázkem se oddělí jednotlivé klobásky. Takto připravené klobásy se zaudí teplým vzduchem, následně se nechají dozrát. Na povrchu klobásy se objeví ušlechtilé plísně, které celý proces urychlí. Na závěr se klobásky suší a zanedlouho jsou připravené k zakousnutí. 

4. Jaké jsou rozdíly mezi jednotlivými druhy panenek Saint Agaûne? 

Přírodní sušená panenka La Fine je velice jemná. V každém soustu cítíte poctivé maso. Specifickou chuť jí dává ušlechtilá plíseň na povrhu. 

V sušené panence se sýrem – Au Comté Fondant – se snoubí jemná chuť vepřového masa a žlutého sýra Comté z mléka volně se pasoucích krav. Kousky sýra můžete vidět i na řezu panenkou.

Jemně pikantní varianta Au Piment je vhodná i pro ty, kteří se neorientují ve stupnici pálivosti papriček. Maso je kořeněné pálivou paprikou, ta ale chuť nepřebíjí, jen ji příjemně doplňuje.

5. K čemu se panenky hodí a jak je servírovat?

Francouzské sušené panenky jsou perfektními chuťovkami k vínu. Hlavně ty krájené se hodí jako rychlá svačinka anebo součást brunche. Kombinovat je můžete s čerstvou bagetou, vyjímat se budou i na jednohubkách nebo na obloženém talíři. Gurmáni k nim mohou přikusovat fíky nebo je kombinovat s chutney.

 

Přejeme vám dobrou chuť.

Související produkty:

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz