ZACHRAŇ JÍDLO: 30 % SLEVA NA VYZRÁLÝ KOZÍ SÝR S ROMARÝNEM - PREMIUM 190 G (EXP. 30.11.)

Jamon Serrano vs Jamon Iberico, jaký je mezi nimi rozdíl?

Španělská specialita Jamon Serrado se od Jamonu Iberico liší nejenom cenou. Na oblíbených šunkách si gurmáni skutečně pochutnají, ale jedna z nich je přece jenom exkluzivnější. Čím to je? Z čeho se jamony připravují a proč je cena Jamonu Iberico vyšší o desítky procent?

Proč je Jamon Iberico tak výjimečný?

Jamon Iberico pochází z prasat iberských, která žijí volně na loukách ve Španělsku. Jde o černá prasata, která jsou celosvětově unikátní. Ta nejžádanější prasata iberská se živí výhradně žaludy, které ovlivňují chuť masa. To jsou důvody, proč nelze Jamon Iberico srovnávat s ostatními sušenými šunkami a jde o zcela unikátní produkt. 

Jak chutná Jamon Iberico?

Jamon Iberico má intenzivnější chuť, která je více trvalá. Barva je spíše tmavší a maso je na řezu více mramorované díky tenkým nitkám tuku, které dodávají vláčnost každému soustu. Iberico obsahuje vyšší podíl nenasycených tuků, které jsou zdraví prospěšné. Sušená kýta je protáhlejší než Jamon Serrano, má černé kopyto. Iberico je naprostou specialitou i ve světovém měřítku, od toho se odvíjí i cena kýty, která začíná na tisících za kus.

Jak vzniká Jamon Serrano?

Jamon Serrano je sušená šunka z prasete bílého, které můžeme znát i z českých dvorků. Doba zrání Jamonu Serrano je 7–16 měsíců. Tuk je u Serrana rozdělen do větších celků, a tak jsou některé jeho části sušší. Barva Serrana je světlejší a asi 90 % vyprodukovaného jamonu je právě Jamon Serrano.

Jak chutná Jamon Serrano?

Chuťově je Jamon Serrano méně intenzivnější než Iberico, i tak jde o vyhledávanou delikatesu. Maso má světlejší barvu, vůně je příjemně masová. 

Jak uskladnit jamon?

Součástí balení jamonů je vždy kromě šunky i typický dřevěný stojan a nůž. Předtím než šunku ochutnáte, je ideální rozbalit ji a nechat na chvíli při pokojové teplotě. Tak se její chuť příjemně rozvine. Šunku nakrájejte na stojanu shora dolů na tenké plátky. Nelekejte se, když vám to nepůjde hned. Chce to trochu cviku a i ve Španělsku jsou soutěže v krájení jamonu.  

Sušenou kýtu uschovejte v lednici. Vydrží vám tam bez problémů 14 dní. Nakrojenou část pomažte tukem anebo ji přikryjte, aby vám neoschla.

Přejeme vám příjemný gurmánský zážitek.

Související produkty:


Mohlo by vás zajímat:

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz