Poznejte rozdíl mezi Jamon Serrano a Parmskou šunkou a Jambon Sec a Presunto

Pravidelně na tyto názvy narážíme v obchodech nebo na internetu. Chuť sušených šunek si vychutnáváme na rautech, v restauracích, doma anebo na cestách po Evropě. Jaký je ale mezi těmito delikatesami rozdíl? Podívejme se jim na zoubek. 

Jamon Serrano vs. Prosciutto di Parma

Jamon Serrano pochází ze Španělska. Jde o sušenou vepřovou kýtu z bílého prasete. Španělské slovo „serrano“ nebo „de la Sierra“ znamená v překladu „z hor“. Název tak odkazuje na původ španělského jamonu, který pochází z horských oblastí, kde se kýty nasolily a sušily na studeném horském vzduchu. 

Prosciutto di Parma, nebo parmská šunka je z Itálie. Vyrábí se v okolí města Parma a pochutnávali si na ní už staří Římané. Pravou kýtu parmské šunky poznáte podle znaku královské koruny, která ji zdobí. Maso pochází z bílých prasat stejně jako u jamonu a výroba je taky totožná. Maso se nasolí a nechá se zrát a sušit. Chuť italské šunky je na rozdíl od jamonu méně výrazná a intenzivní a má jemné sladké tóny.

 

Jambon Sec vs. Presunto

Jambon Sec neboli Bayonne je z Francie. V překladu odkazuje francouzský výraz „sec“ na slovo suchý. Jde tedy opět o sušenou šunku. Francouzská šunka většinou pochází z horských oblastí, kde panuje příznivé klima pro pomalé sušení (Pyreneje, Alpy, oblast Auvergne atd.). 

Presunto je portugalská sušená šunka. Nejznámější presunto pochází z oblasti Chaves, která se nachází na severu země, a z oblasti Alentejo, kde se vyrábí ze speciálních lokálních prasat. Písemné zmínky o portugalské sušené kýtě pochází z období 300 let před naším letopočtem. Výroba je totožná jako výroba sušených šunek v jiných zemích. Maso se nasolí a poté se nechává zrát a pomalu vysychat.

 

Existuje rozdíl mezi Jamon Serrano, Parmskou šunkou, Jambon Sec a Presunto?

Ano i ne. Každý výrobce má svůj osvědčený recept na tu nejlepší sušenou kýtu a léty vybroušené know how. Z pohledu běžného smrtelníka, který se jen rád zakousne do pořádné sušené dobroty, je však rozdíl minimální. Parma, Jamon, Jambon i Presunto jsou sušené šunky, které vznikají velmi podobně na rozdílných místech. Ten největší rozdíl je nakonec v jejich názvech. ????

Související produkty:

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz