Objednávky expedujeme i v teplých dnech (doplněné o chladící médium).

Poznejte rozdíl mezi Jamon Serrano a Parmskou šunkou a Jambon Sec a Presunto

Pravidelně na tyto názvy narážíme v obchodech nebo na internetu. Chuť sušených šunek si vychutnáváme na rautech, v restauracích, doma anebo na cestách po Evropě. Jaký je ale mezi těmito delikatesami rozdíl? Podívejme se jim na zoubek. 

Jamon Serrano vs. Prosciutto di Parma

Jamon Serrano pochází ze Španělska. Jde o sušenou vepřovou kýtu z bílého prasete. Španělské slovo „serrano“ nebo „de la Sierra“ znamená v překladu „z hor“. Název tak odkazuje na původ španělského jamonu, který pochází z horských oblastí, kde se kýty nasolily a sušily na studeném horském vzduchu. 

Prosciutto di Parma, nebo parmská šunka je z Itálie. Vyrábí se v okolí města Parma a pochutnávali si na ní už staří Římané. Pravou kýtu parmské šunky poznáte podle znaku královské koruny, která ji zdobí. Maso pochází z bílých prasat stejně jako u jamonu a výroba je taky totožná. Maso se nasolí a nechá se zrát a sušit. Chuť italské šunky je na rozdíl od jamonu méně výrazná a intenzivní a má jemné sladké tóny.

 

Jambon Sec vs. Presunto

Jambon Sec neboli Bayonne je z Francie. V překladu odkazuje francouzský výraz „sec“ na slovo suchý. Jde tedy opět o sušenou šunku. Francouzská šunka většinou pochází z horských oblastí, kde panuje příznivé klima pro pomalé sušení (Pyreneje, Alpy, oblast Auvergne atd.). 

Presunto je portugalská sušená šunka. Nejznámější presunto pochází z oblasti Chaves, která se nachází na severu země, a z oblasti Alentejo, kde se vyrábí ze speciálních lokálních prasat. Písemné zmínky o portugalské sušené kýtě pochází z období 300 let před naším letopočtem. Výroba je totožná jako výroba sušených šunek v jiných zemích. Maso se nasolí a poté se nechává zrát a pomalu vysychat.

 

Existuje rozdíl mezi Jamon Serrano, Parmskou šunkou, Jambon Sec a Presunto?

Ano i ne. Každý výrobce má svůj osvědčený recept na tu nejlepší sušenou kýtu a léty vybroušené know how. Z pohledu běžného smrtelníka, který se jen rád zakousne do pořádné sušené dobroty, je však rozdíl minimální. Parma, Jamon, Jambon i Presunto jsou sušené šunky, které vznikají velmi podobně na rozdílných místech. Ten největší rozdíl je nakonec v jejich názvech. ????

Související produkty:

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení